Kinderopvang kindergarden 5
Kinderopvang kindergarden 5
115 22 jan

Pak eens een boek

Acht paar ogen zijn op mij gericht. Dit is het kleurenmonster, begin ik. Hij is een beetje in de war. Hij weet niet wat er met hem aan de hand is. 'Kijk Evelien, allemaal kleurtjes door elkaar' constateert één van de peuters. Alle kleuren worden één voor één benoemt. Wanneer we verder lezen zien we dat het meisje het kleurenmonster wil helpen zijn gevoelens op een rijtje te zetten. Ze pakt allerlei potjes om de kleuren in te doen. Zo wordt het weer overzichtelijk.

IMG 1834

['Het Kleurenmonster' - De vier windstreken]

'Keurenmon' roept een klein meisje en ze wijst naar de bladzijde. Daar is het gele kleurenmonster. 'Blijdschap is aanstekelijk. Het straalt als de zon en schittert als de sterren'. Daarna pak ik de zelfgemaakte kaartjes. Voor iedere kleur is er één. Wanneer ik de kaartjes omhoog houd willen ze deze allemaal vasthouden en bekijken. 'Hoe kijk je blij?' vraag ik. De kinderen zetten hun hele lijf in bij het uitbeelden van de emoties. Het is leuk om te zien dat ze zich zo in kunnen leven. Door goed naar elkaar te kijken leren ze ook weer van elkaar. 'Als je boos bent, voelt het alsof er iets oneerlijks is gebeurd en wil je je woede eruit gooien'. Een jongetje balt zijn vuisten en gilt het uit. De anderen doen hem na. Het is een mooi gezicht. Ze kijken naar elkaars gezichtsuitdrukking en maken boze geluiden.

04 KG kinderen en PM little detail photography 4    

Voorlezen is een wezenlijk onderdeel van onze dagelijkse routine op de groepen. Ook het lezen met de allerkleinsten is van groot belang. Om hun taal te verrijken, maar ook om het plezier in lezen te beleven. Voor baby’s is de zintuiglijke ervaring daarbij heel belangrijk. Denk aan de voelboekjes, de ervaring dat er met een boek iets te beleven valt. Beeldkaarten in zwart-wit of kleur zijn ook favoriet.

Bij de dreumesen zijn illustratieboeken favoriet. Ze begrijpen vaak het verhaal achter het plaatje en leren langzaam dat het verhaal op verschillende bladzijden wordt verteld. De tijd nemen om dreumesen zelf iets onder woorden te laten brengen is heel belangrijk, een extra stimulans voor de taalontwikkeling. Bij Kindergarden vind je op iedere groep een speciale lees/rust hoek terug op de groepen. Waar de kleinsten vooral het boek zelf willen doorbladeren en plaatjes willen bekijken staan de oudsten te popelen om zichzelf mee te laten voeren in het verhaal. 

Op de BSO locaties is deze ruimte tot bibliotheek omgetoverd. Kinderen van de BSO beginnen al met zelf lezen maar genieten net zo van het voorgelezen worden. In deze ruimte of hoek wordt kennisgemaakt met taal. Door het in te richten met zachte materialen kan een kind tot rust komen en kan het zich terugtrekken. Deze ruimte of hoek leent zich ervoor om tot rust te komen en dan te beginnen met het zelf lezen en/of voorlezen.

17 KG BSO Houten little detail photography 17

Het doet me even terugdenken aan mijn eigen kindertijd. En ik denk zelfs dat mijn voorliefde voor theater bij het voorlezen is begonnen. Mijn vader verzon verhalen waar wij ook weer iets bij verzonnen. We gingen echt met hem op avontuur. Waar mijn moeder ons op verzoek voorlas uit Dribbel, Jip en Janneke of Kimmie en Kareltje. Mijn broertje en ik werden opgeslokt in het verhaal. Onze gezichten tijdens deze voorleessessies waren ongetwijfeld onvergetelijk. Door ons mee te nemen in het verhaal bleef het verhaal ons ook boeien. Het was dat unieke momentje samen en ook een rustmoment.

Die momenten probeer ik in mijn werk als pedagogisch medewerker ook iedere dag weer te creëren. Als pedagogisch medewerker ben ik verzot op boeken waarin kinderen worden uitgenodigd om mee te doen of te denken. Door de personages in het boek een beetje tot leven te brengen betrek je de kinderen nog meer bij het verhaal. Een kleine verandering in je stem kan al voldoende zijn. Houdt het vooral dichtbij jezelf. En voeg datgene toe waar jij je comfortabel bij voelt. Soms kan je deze voorleesmomenten bewust creëren. Neem er eens de tijd voor. Vergeet eens die telefoon, afspraken of andere levenszaken en creëer een momentje voor jou en je kind(eren) en duik dat boek in! Een paar handige voorleestips voor thuis vind je hier.

03 KG kinderen en PM little detail photography 3

Brengt mij weer terug bij het kleurenmonster. Als de laatste bladzijde omgeslagen is, blazen we samen het boek uit. 'Nog een keurenmon!' roept het meisje en ze komt naast me staan. Ze kijkt mij aan en ploft zo bij mij op schoot. Klaar voor nog een verhaal. Voorlezen heeft iets magisch...

 

DSCF0147 DSCF0123 DSCF0149

Evelien Martens is pedagogisch medewerker bij Kindergarden en deelt elke maand een mooi verhaal over de kinderen en het werken bij Kindergarden. Geregeld gaan haar handpoppen mee en beleven ze samen de mooiste avonturen!  

Meer nieuws? Bekijk het nieuwsarchief

Dankzij ons pedagogisch programma kunnen we kinderen optimaal stimuleren in hun ontwikkeling”

Joyce den Boef – Vestigingsmanager Weesp

Joyce den Boef

Vestigingsmanager Amsterdam Villa Vondel
Joyce den Boef – Vestigingsmanager Weesp
×