Kinderopvang kindergarden 12
Kinderopvang kindergarden 12
080MKoning 19 dec

HO HO HO!

Nog maar een paar dagen en dan is het Kerst! Pedagogisch medewerker Evelien betrekt de kinderen op de BSO bij alle leuke kerstvoorbereidingen. En wat betekent Kerst voor hen eigenlijk? Hoewel het een hoop drukte geeft thuis, is het ook een geweldige tijd om samen te beleven. Herinneringen maken is immers het meest waardevol niet?

'Wie wil de kerstboom mee versieren?' vraag ik tijdens het eetmoment. Enthousiast gaan er heel wat vingers omhoog. Het heeft iets nostalgisch bedenk ik me. Ieder jaar haalden mijn ouders een kerstboom bij de plaatselijke kwekerij. Het krakkemikkige stalletje met Maria, Jozef en baby Jezus was het hoogtepunt. Met de drie koningen aan het wiegje was de hele club compleet onder de kerstboom. Iedere ochtend mochten we de stekker van de lichtjes in het stopcontact doen. Het was magisch. Hoe fijn was het dat mijn ouders mij en mijn broer betrokken bij het gezelliger maken van de huiskamer. Ook als pedagogisch medewerkers betrekken wij de kinderen dagelijks bij de rituelen op de groep. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het klaar zetten van het buffet in de BSO keuken na schooltijd. En zeker nu ook met het versieren van de kerstboom op de groep.

Kinderen groeien uit tot actieve burgers wanneer hun begrip van de wereld om hen heen groeit. Ze genieten enthousiast van elke nieuwe ervaring, zoeken naar mogelijkheden om betekenis te ontdekken in het bekende en onbekende en nemen deel aan morele ontwikkeling als ze leren over begrippen als gelijkheid en rechtvaardigheid. Kinderen maken in deze BSO leeftijd een sterke gewetenontwikkeling door. Het besef van ‘goed’ en ‘fout’ en je verantwoordelijk voelen voor de ander wordt steeds groter. Kinderen leren ook steeds meer over de wereld waarin wij leven, zorgen voor de natuur en het milieu, en denken aan andere mensen die het minder goed hebben dan wij.

Het mag dan wel een nep kerstboom zijn maar de kinderen zijn zeker niet minder enthousiast. De roze en zilveren ballen worden vakkundig door meerdere kinderen aan de takjes gehangen. Een vijfjarig jongetje is de 'lichtman'. Uiterst geconcentreerd hangt hij de lichtjes in de boom. 'Kan je mij helpen want het lukt niet zo goed' vraagt hij aan zijn vriendje. Samen maken ze het klusje af. Wanneer ik vraag wat Kerst betekent voor hen worden er verschillende woorden geroepen. Toch weten de meeste wel dat het een religieuze aangelegenheid is. 'Er was een baby die werd geboren en hij wilde alles goed doen voor de mensen' roept een meisje. 'Ik ben alleen vergeten hoe hij heet'. Een ander meisje vult aan, 'Dat is Jezus' zegt ze trots.   

In de keuken kunnen de kinderen leren zelf te bakken en te koken. Ze leren over (gezonde) voedingsmiddelen, omgaan met apparatuur en het volgen van recepten. Zelfstandig werken, planmatig werken en samenwerken zijn vaardigheden die in de keuken veel aanbod komen. We geven ze iets mee voor de toekomst door het aanleren van nieuwe vaardigheden.

'Eten' roept één van de jongetjes wanneer ik hem vraag wat Kerst voor hem is. 'We gaan dan altijd heel veel eten' vertelt hij. De meeste kinderen om hem heen knikken. Het is blijkbaar herkenbaar. 'Wij eten dan aan een lange tafel, en dat vind ik heel gezellig' zegt een meisje. Ook op de BSO zullen we in de kerstvakantie vast wat koken of bakken. Dat het woord eten zo bij Kerst hoort doet mij denken aan de vele kerstdiners die er op school gehouden gaan worden komende week. Het zorgt bij veel ouders voor lichtelijke stress in de keuken. Want wat maak je nou voor zo'n diner? Je wilt je kind naar het diner sturen met iets gezonds, makkelijks en origineels. En hoe voorkom je nou dat je zelf alleen maar staat te bakken of koken? Keep it simple zeg ik. Herinneringen maken samen met je kind(eren). Betrek ze bij het maken van hun bijdrage voor het kerstdiner. Maak er een activiteit van. Des te trotser zijn ze als het eindresultaat straks op die mooi gedekte tafel in de klas staat.

'Oh dennenboom, o dennenboom wat zijn je takjes wonderschoooooooon'. Hij is vijf jaar en zingt zijn Kerstliedje van dit jaar. Fijne dagen allemaal!   

Meer nieuws? Bekijk het nieuwsarchief
Kinderopvang Creche Kindergarden 2

Maak een afspraak

Meer weten over Kindergarden? Heb je vragen over beschikbaarheid of wil je een kijkje nemen op een vestiging bij jou in de buurt? Kom gerust eens langs voor een rondleiding.

Maak direct een afspraak

Kindergarden heeft geen moeite om aan de hoge verwachtingen te voldoen. Ik ben ontzettend tevreden!”

Hennie

Moeder (van Mare) - Kindergarden Arnhem
×